top of page

toon beweegt

 

14+

performance op (es)(bes)(a)(bas)(basset)klarinet

geluid, techniek, licht

 

realisatie 2018

Toon vroeg aan negen componisten een werk te schrijven waarin beweging een rol speelt:

Kubus (werktitel), Guy de Bièvre: De partituur als een geometrisch kader van drie bij drie bij drie. Elk vak is een noot en een ritmeaanduiding. Al spelend bewegen muzikant en instrument doorheen de ruimte.

Le Quattro Stagioni, Robert Groslot: Vier stukken voor één klarinettist op vier klarinetten doorheen de seizoenen. Of, a little ballet for a clarinet player and a ballerina. De uitvoerder waagt zich niet enkel aan muziek maar ook aan dans en drama.

Not drawing a box with negative dimension, Kristof Lauwers: Een klarinet met een bewegingssensor. Links en rechts, boven en onder maken integraal deel uit van deze compositie.

Aeolos, Stephane vande Ginste: De vier winden: Boreas, Notos, Euro en Zephyros. Ieder deel bestaat uit zes thema’s. De klarinettist blaast uit de vier windrichtingen door een bos van partituren.

Game (gamma aquarii), Maarten van Ingelgem: Een klarinettist en een ruimtelijke opstelling van luidsprekers volgens het sterrenbeeld Aquarius. Het publiek kan zelf de klank navigeren doorheen het universum.

Tao 1.2, Jan Van Landeghem: To use words to explain Toa and to use thoughts to comprehend Tao is not the true Tao. Dit stuk voor solo klarinet en Nepalese klankschalen nodigt het publiek uit om mee OHM te zingen.

Leap Adventure, Jasper Vanpaemel: Een leapmotion met geringe maar besliste bewegingen. De uitvoerder stuurt en bestuurt zichzelf in klank en beeld.

Illusions of Perspective, Petra Vermote: Een wandeling doorheen M.C. Eschers Metamorphose III. Het werk diept het spectrum van de klarinet uit en hoe de klank doorheen dit spectrum beweegt.

Take U, Dirk Veulemans: De werking van een vliegwiel in drie delen: het op gang trekken, het gelijkmatige bewegen, en het afremmen. De uitvoerder staat in het tweede deel voor de uitdaging van het niet-bewegen en iedere beweging leidt tot alarmerende klankoprispingen.

bottom of page